Wyjazd studyjny nt. „Dobre praktyki aktywizacji społeczności lokalnej w oparciu o dziedzictwo kulinarne Północnej Lubelszczyzny” organizowany przez GOK w Wojciechowie
Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie w ramach projektu „Potencjał kulinarny Gminy Wojciechów – budowanie marki Ziemi Wojciechowskiej na bazie produktów tradycyjnych” organizuje Wyjazd studyjny nt. „Dobre praktyki aktywizacji społeczności lokalnej w oparciu o dziedzictwo kulinarne Północnej Lubelszczyzny”
W wyjeździe mogą wziąć udział przedstawiciele KGW z Gminy Wojciechów, członkowie organizacji pozarządowych oraz osoby wspierające rozwój przedsiębiorczości na tym terenie.
W programie
- Prezentacja szlaku Pracowni Ginących Zawodów – dobre praktyki podtrzymywania tradycji lokalnych przez Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej
- Warsztaty plastyki obrzędowej nt. „Ozdoby chłopskiej kuchni”
- Prezentacja procesu wykonywania pereborów
- Wspólne przyrządzanie potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych
- Zwiedzanie Krainy Rumianku z warsztatami
- Spotkania z przedstawicielami organizacji działających w oparciu o potrawy tradycyjne Północnej Lubelszczyzny (Kraina Rumianku, Wioska Mleczna, Perły Chmielowa)
Zapraszamy!