|

W kobietach siła – podsumowanie konferencji

Dyrektor Ewa Szałachwiej i Starosta Krzysztof Niewiadomski oraz uczestniczki operacji siedzą i czekają na rozpoczęcie konferencji.

 „Działalność kół gospodyń wiejskich w zakresie kulinarnych produktów lokalnych jako szansa na wykorzystanie potencjału kobiet dla rozwoju lokalnej społeczności”  to temat konferencji, która odbyła się 15 września w Starostwie Powiatowym w Łęcznej w ramach  operacji „W kobietach siła - aktywne KGW szansą na wykorzystanie potencjału kobiet z powiatu łęczyńskiego dla rozwoju lokalnej społeczności”.

W konferencji wzięły udział uczestniczki operacji. Zaproszenie od organizatora wydarzenia - Powiatu Łęczyńskiego - przyjęła również Ewa Szałachwiej Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Obecni podczas konferencji wysłuchali trzech ciekawych prelekcji. Właściciel studia kulinarnego i szef kuchni - Kamil Kotarski - opowiedział o tradycjach kulinarnych Doliny Wieprza i Polesia Zachodniego, ekspert ds. marketingu terytorialnego i turystyki – Michał Basiński – omówił zagadnienia związane z tworzeniem markowych produktów turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo regionalne, a Katarzyna Kotarska przedstawiła wiele inspirujących przykładów jak  pisać i opowiadać o kulinariach.

Podczas konferencji odbyło się również rozstrzygnięcie organizowanego w ramach operacji konkursu kulinarnego „Produkt lokalny naszego KGW.

Kategoria: CIASTA, CHLEBY I INNE WYPIEKI

1 miejsce: Iwona Kałużna, Miodowo-cukiniowa harmonia

2 miejsce: Agnieszka Grabowska, Koszyczek drożdżowy                      

3 miejsce: Barbara Pągowska, Chleb wiejski        

Kategoria: PRZETWORY Z OWOCÓW

1 miejsce: Agnieszka Koza, Konfitura z jagody

2 miejsce: Barbara Wałecka, Konfitura z jarzębiny          

3 miejsce: Marta Żuk, Winogron w winnej zalewie

Kategoria: PRZETWORY Z WARZYW

1 miejsce: Maria Chróścik, Paprykarz z cukinii                 

2 miejsce: Marta Kociuba, Keczup wiejski 

3 miejsce: Justyna Nikiszyn, Surówka z białej kapusty do słoików

Kategoria: DANIA GORĄCE

1 miejsce: Małgorzata Wałecka, Baba ziemniaczana      

2 miejsce: Joanna Matusiak, Szaszłyki w piersi kurczaka

3 miejsce: Anna Kowalczyk, Zawijaniec z kurczaka w pomidorowej omaście

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

– Minister Rolnictwa i  Rozwoju Wsi.