|

„Rozwój Gminy Wojciechów w oparciu o dziedzictwo kulinarne oraz tradycje kowalskie”

Logotypy projektowe: logo Unii Europejskiej (okrąg złożony z dwunastu złotych gwiazd na niebieskim tle), logo Województwa Lubelskiego (duża, czerwona litera L z napisem smakuj życie), logo Krajowej Sieci obszarów wiejskich (trzy kolorowe drzewa z napisem Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich), logo Programu Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 (biały domek, zielone pola, czerwone kłosy, niebieskie niebo w kole otoczonym ośmioma niebieskimi gwiazdami). Poniżej napis: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca obszary wiejskie” Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie realizuje operację pn. „Rozwój Gminy Wojciechów w oparciu o dziedzictwo kulinarne oraz tradycje kowalskie” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej “Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020” Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie jako Partner Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich realizuje zadanie pn. „Rozwój Gminy Wojciechów w oparciu o dziedzictwo kulinarne oraz tradycje kowalskie”. Operacja ma na celu zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.

Głównym założeniem przedstawionej do realizacji operacji jest przeprowadzenie cyklu szkoleń i warsztatów dla członków Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Wojciechów z zakresu tworzenia produktów lokalnych łączących tradycje kulinarne i dziedzictwo kulturowe oraz podjęcie współpracy z sektorem prywatnym i społecznym w zakresie tworzenia nowych inicjatyw dla rozwoju obszarów wiejskich.

Działania w projekcie adresowane są do członków organizacji pozarządowych, w szczególności trzech kół gospodyń wiejskich z terenu Gminy Wojciechów działających na rzecz rozwoju terenów wiejskich.

W ramach operacji zostaną zorganizowane warsztaty nt. „Mięsiwo i steki z serca kuźni – ognia i kowadła”, warsztaty „Tradycyjne potrawy Ziemi Wojciechowskiej w nowoczesnej aranżacji”, konkurs „Sztuka mięsa z kowadła” oraz wyjazd studyjny podczas którego uczestnicy projektu poznają dobre praktyki podejmowania inicjatyw społeczno-kulturalnych dla rozwoju i promocji obszarów wiejskich. Jako materiał promocyjny projektu powstanie katalog „Kulinarne rewolucje z tradycjami kowalskimi w tle”

Realizacja operacji potrwa do 31.10.2022 r.