|

Półfinał konkursu "Kobieta Przedsiębiorcza" w powiecie ryckim

Komisja oceniająca potrawy w półfinale konkursu "Kobieta Przedsiębiorcza" rozmawia z paniami z koła gospodyń wiejskich. W tle widać zespół ludowy występujący na scenie

    W sobotę miał miejsce kolejny półfinał konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza”. Tym razem w zmaganiach na najlepszą potrawę z co najmniej 25-letnią tradycją walczyły Panie i Panowie z kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z powiatu ryckiego. Potrawy, które na stołach goszczą od pokoleń, spisane ręką nestorek w starych zeszytach lub wyszukane w książkach kucharskich liczących przeszło pół wieku, dzisiaj gościły na pięknie nakrytych stołach i kusiły zapachem, wyglądem a przede wszystkim były prawdziwą ucztą dla podniebienia. Podczas gdy komisja próbowała smakołyków i oceniała ich formę wykonania, walory smakowe, prezentację i związek z regionem czas uczestniczkom konkursu umilały ludowe zespoły śpiewacze. Było pysznie, kolorowo i wesoło.

Po burzliwych obradach komisja pod przewodnictwem Pani Ewy Szałachwiej, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich wraz z Panem @Leszek Kowalczyk, Posłem na Sejm i Dariuszem Szczygielskim, Starostą Powiatu Ryckiego wyłoniła zwycięzców:  

I miejsce zajęło KGW w Moszczance za Kaczkę duszoną z pomidorami

II miejsce zajęło KGW Zadybie za Racuszki ze zsiadłego mleka”

III miejsce zajęło KGW w Zalesiu za Zrazy á la Potocki

Serdecznie dziękujemy za udział w konkursie i gratulujemy zwycięzcom!

                
 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.