
W niedzielne przedpołudnie miał miejsce 20, ostatni już półfinał konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza”. W pięknych okolicznościach przyrody i zabytkowych wnętrzach Pałacu w Zespole Dworsko Parkowym w Roskoszy o miano najwspanialszej potrawy oraz rozkosze podniebienia komisji oceniającej zadbały Panie i Panowie z kół gospodyń wiejskich z powiatu bialskiego. Komisja pod przewodnictwem Pani Dyrektor Ewy Szałchwiej, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich wraz z Panem Dariuszem Stefaniukiem, Posłem na Sejm RP oceniała potrawy przygotowane według receptur z książek kucharskich wydanych blisko 100 lat temu. Trzeba przyznać, że wszystkie potrawy smakowały wybornie. Wszyscy byli zgodni, że prócz smaku najlepszych składników z których zostały przyrządzone czuć było jak wiele serca włożone zostało w dania przez przygotowujące je Gospodynie i Gospodarzy. Panie pięknie opowiadały o tradycji przygotowywania potraw w swoich domach rodzinnych, stoły były kolorowe, przybrane kwiatami i rękodziełem.
Komisja miała trudny wybór przy wyłonieniu tych trzech najlepszych. Ostatecznie zadecydowano przyznać:
I miejsce KGW w Międzylesiu za Pieczeń baranią po angielsku
II miejsce KGW w Czosnówce za Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego z kapustą i grzybami
III miejsce KGW z Jakówkach za Czekoladki Prababci Heleny
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom i gratulujemy zwycięzcom!
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.