
W ostatni majowy weekend w zmaganiach o tytuł najlepszej potrawy z 25 – letnią tradycja udział wzięły Panie z kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z powiatu włodawskiego i krasnostawskiego. Panie przygotowały potrawy, które serwowały ich babcie, mamy a dzisiaj ze smakiem jedzą je kolejne pokolenia. Wszystkie przygotowane przez Panie potrawy były wspaniałe i pięknie podane. Panie ubrane w kolorowe regionalne stroje, stoły przybrane wiosennymi kwiatami i unoszące się zapachy mogły przyprawić o zawrót głowy. I tym razem komisje nie miały łatwego zadania. Po burzliwych naradach wyłoniono laureatów:
W sobotnim półfinale, który odbył się we Włodawie
I miejsce otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Hładioszki za Zupę Hrybnają
II miejsce otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich za Gołąbki z kasza gryczaną i grzybami
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Szumince za Zapiekankę ziemniaczaną z twarogiem
W niedzielę, w półfinale powiatu krasnostawskiego, przyznano:
I miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Piaskach Szlacheckich za Tort makowo – fasolowy
II miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich Sami Swoi Zastawie Kolonia i Łany za Gołąbki z grzybkami
III miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich Bobrowe – Olesin za Makaron z grzybami