|

Konkurs "Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko"

W sali restauracyjnej za ustawionymi w rzędacz stołami siedzą uczestnicy konkursu "Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko". Uczestnicy są ubrani w regionalne stroje ludowe. Stoły są nakryte. Stoją na nich dania konkursowe

W niedzielę, w Rezydencji w Szczerym Polu w Bystrzycy Nowej, miało miejsce ostatnie konkursowe spotkanie „Kobiety Przedsiębiorczej w stylu Eko”, wydarzenie objęte honorowym patronatem Pani Agaty Kornhauser-Dudy, małżonki Prezydenta RP. W zmaganiach o tytuł najlepszego produktu zamkniętego w słoiku oraz najlepszego dania mięsnego udział wzięło 71 kół i stowarzyszeń z 8 powiatów: kraśnickiego, lubartowskiego,  lubelskiego, łęczyńskiego, opolskiego, puławskiego, ryckiego i świdnickiego. Gospodarzami wydarzenia byli: Pan Zdzisław Szwed, Członek Zarządu Województwa Lubelskiego i Pani Ewa Szałachwiej, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Pięknie nakryte i ozdobione wiosennymi kwiatami stoły uginały się od wspaniałości przygotowanych przez Panie i Panów z kół i stowarzyszeń. Unoszące się w powietrzu zapachy przywoływały wspomnienia z dzieciństwa pysznego obiadu u babci. Śmiało można powiedzieć, że na stołach znalazło się wszystko co można z mięsa przygotować. Wszelkie gatunki mięsa, ciekawe formy podania, przepyszne dodatki, przyprawy, zioła według przepisów zaczerpniętych ze starych książek lub zasłyszanych od nestorek, ale i nowe metody kulinarne oraz łączenie starego z nowym dało wspaniałe efekty. Uczestnicy starali się aby swoje prace konkursowe wykonać z najlepszych regionalnych ekologicznych produktów. Wspaniałe były również przetwory zamknięte w szkle. Czegóż tam nie było? Borowiki, maślaki, rydze, opieńki, kanie, żurawiny zebrane z pobliskich lasów, wszystko to co można zebrać z ogrodu, sadu i łąk. Różnorodność przyprawiała o zawrót głowy a komisje oceniające włożyły wiele trudu by ocenić i wybrać najlepszych.

Po burzliwych obradach wyłoniono laureatów:

Powiat  kraśnicki:

Kategoria „Zamknięte w słoiku”:

Miejsce I: KGW w Rudniku Drugim za „Gruszki w zalewie octowej”

Miejsce II: KGW w Węglinku za „Kiełbasiankę”

Miejsce III: KGW Moniaki za „Kapustę konserwową w occie”

Wyróżnienie: KGW w Liśniku Dużym za „Pesto po polsku”

Wyróżnienie: KGW w Łychowie Szlacheckim za „Zapasy na ciężkie czasy - słonina”

Wyróżnienie: KGW w Gościeradowie za „Smalec gościeradowski”

Kategoria „Danie mięsne”:

Miejsce I: KGW w Łychowie Szlacheckim za „Pierogi z kaczki z wędzonymi śliwkami”

Miejsce II: KGW Liśniczanki w Liśniku Małym za „Królika duszonego ze śmietaną”

Miejsce III: KGiGW „Trześniarze” w Majdanie Grabina za „Pasztet wieprzowy”

Wyróżnienie: KGW w Bystrzycy za „Kaczkę po bystrzycku”

Wyróżnienie: Stowarzyszenie KGW w Zakrzówku za „Galaretę z nóżek wieprzowych”

Wyróżnienie: KGW w Mniszku za „Pieczeń wieprzową z jajkiem po mniszańsku”

Powiat lubartowski:

Kategoria „Zamknięte w słoiku”:

Miejsce I: KGW „Królowe życia” w Przypisówce za „Galaretkę z czarnej porzeczki”

Miejsce II: KGW Górka Lubartowska „Górczanki” za „Sok z pomidorów”

Miejsce III: KGW „Malwianki” w Kocku za „Kompot mirabelkowy”

Wyróżnienie: KGW w Kaznowie za „Domową kiełbasę w słoiku”

Wyróżnienie: KGW „Magnolia” w Serocku za „Domowe mięso w słoikach”

Wyróżnienie: KGW w Wólce Rokickiej za „Domowy przecier pomidorowy”

Kategoria „Danie mięsne”:

Miejsce I: KGW w Nowej Wsi „Sielskie dziewczyny” za „Placek drożdżowy z mięsem wieprzowym”

Miejsce II: KGW w Kolechowicach za „Konfit z gęsi w gęsim tłuszczu”

Miejsce III: KGW w Rokitnie „Rokitno bez granic” za „Polędwiczkę w ukryciu”

Wyróżnienie: KGW w Berejowie za „Polędwicę pod kruszonką”

Wyróżnienie: KGW Podlasianki z Jedlanki za „Golonkę w piwie”

Wyróżnienie: KGW Ostrowianki - Polesianki za „Salceson z kurczaka”

Powiat puławski:

Kategoria „Zamknięte w słoiku”:

Miejsce I: KGW w Kośminie za „Wiejski cwaniaczek”

Miejsce II: Stowarzyszenie Mieszkańców Pradoliny Wieprza „Kossakówka” za „Rybę marynowaną z Wieprza”

Miejsce III: KGW w Sadurkach za „Konfiturę z czerwonej cebuli”

Wyróżnienie: KGW w Zagrodach za „Dżem z dyni i jabłek”

Wyróżnienie: KGW w Piotrowicach za „Nałęczowską śliwkę w occie”

Wyróżnienie: KGW „Polanki” w Parchatce za „Dżem malinowo-jeżynowy”

Kategoria „Danie mięsne”:

Miejsce I: KGW w Piotrowicach za „Gołąbki cielęce w grillowanej cukinii z sosem chrzanowym”

Miejsce II: KGW „Zarzeczanki” w Zarzece za „Kaczkę po zamojsku z sosem śliwkowym i sodziakami”

Miejsce III: KGW w Zagrodach za „Wyluzowany kapłon domowy faszerowany grzybami i mięsem”

Wyróżnienie: KGW w Sadurkach za „Schab gotowany z ciapkapustą”

Wyróżnienie: KGW „Polanki” w Parchatce za „Selery nadziewane mięsem z drobiu”

Wyróżnienie: Stowarzyszenie Mieszkańców Pradoliny Wieprza „Kossakówka” za „Pieczeń wieprzową”

Powiat rycki:

Kategoria „Zamknięte w słoiku”:

Miejsce I: Aktywne KGW w Zalesiu za „Zielone pomidory babci Józi”

Miejsce II: KGW w Moszczance za „Dżem z czarnej porzeczki”

Miejsce III: KGW w Rososzy za „Powidła babci Joli”

Wyróżnienie: KGW w Sobieszynie za „Słoikówkę”

Wyróżnienie: KGW „Nowodworzanki” z Nowodworu za „Kiszony kalafior”

Wyróżnienie: KGW  w Zosinie za „Gruszki z żurawiną do mięs”

Kategoria „Danie mięsne”:

Miejsce I: KGW w Sobieszynie za „Pulpety w sosie grzybowym”

Miejsce II: KGW w Zosinie za „Mięso w całości w słoiku”

Miejsce III: KGW „Nowodworzanki” z Nowodworu za „Mięso obiadowe w słoiku”

Wyróżnienie: KGW w Rososzy za „Pasztet mięsny”

Wyróżnienie: Aktywne KGW w Zalesiu za „Indyczą fanaberię”

Wyróżnienie: KGW w Moszczance za „Karkówkę z pieczarkami w pomidorowym sosie”

Powiat świdnicki:

Kategoria „Zamknięte w słoiku”:

Miejsce I: KGW „Kromeczki” w Pełczynie za „Mięsiwo po pełczyńsku”

Miejsce II: KGW w Janówku za „Zielone szparagi”

Miejsce III: KGW „Sąsiedzki Krępiec” za „Przysmak żniwny”

Wyróżnienie: KGW w Mełgwi za „Sałatkę poselską”

Wyróżnienie: KGW „Marysieńki” za „Leniwe papierówki”

Wyróżnienie: KGW Żurawniki za „Kurczaka na potem”

Kategoria „Danie mięsne”:

Miejsce I: KGW Żurawniki za „Zawędzony gulasz z prześniakiem”

Miejsce II: KGW „Kromeczki” w Pełczynie za „Pełczyński schabik”

Miejsce III: KGW „Atomówki” w Siostrzytowie za „Babciny przepis na pyszny obiad w słoiku”

Wyróżnienie: KGW „Marysieński” za „Kotlety ziemniaczane z kiełbasą”

Wyróżnienie: KGW „Sąsiedzki Krępiec” za „Karczek po krępiecku”

Wyróżnienie: KGW w Janówku za „Forszmak wiejski”

Powiat opolski:

Kategoria „Zamknięte w słoiku”:

Miejsce I: KGW w Wilkowie za „Dżem z czereśni z octem balsamicznym i pieprzem”

Miejsce II: Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie za „Grzyby na zimę”

Miejsce III: KGW „Adelinianki” w Adelinie za „Sandacza w zalewie octowej”

Wyróżnienie: KGW Bez Granic Karczmiska Drugie za „Kiszoną kalarepę”

Wyróżnienie: KGW „Wałowianki” z Wałowic za „Konserwę mięsną w słoiku od Wałowianek”

Wyróżnienie: KGW „Adelinianki” w Adelinie za „Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu”

Kategoria „Danie mięsne”:

Miejsce I: Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie za „Dzika duszonego z warzywami”

Miejsce II: KGW w Plizinie za „Karkówkę na kapuście z ziemniakami pieczonymi”

Miejsce III: KGW w Wilkowie za „Zupę gulaszową z różnych mięs dzikich”

Wyróżnienie: KGW „Adelinianki” w Adelinie” za „Karpaccio z suszonej dojrzewającej polędwicy i karmelizowanej gruszki z dodatkami”

Wyróżnienie: Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie za „Kacze nogi pieczone z jabłkami i żurawiną”

Wyróżnienie: KGW Bez Granic Karczmiska Drugie za „Pasztet z królika”

Powiat łęczyński:

Kategoria „Zamknięte w słoiku”:

Miejsce I: KGW w Zezulinie Drugim za „Pomidory pani Zosi”

Miejsce II: KGW w Stoczku za „Bób z czosnkiem i oregano”

Miejsce III: KGW „Cycowianie” w Cycowie za „Słoninę po chłopsku na dwa sposoby”

Wyróżnienie: KGW w Brzezinach za „Szczęście chłopa – karczek w słoiku”

Wyróżnienie: KGW Jaszczów za „Rarytas babci Małgosi”

Wyróżnienie: KGW Łuszczów Kolonia za „Sos końca lata”

Kategoria „Danie mięsne”:

Miejsce I: KGW Dratów za „Pieczonego udźca z indyka z jabłkami”

Miejsce II: KGW Jaszczów za „Zrazy wołowe”

Miejsce III: KGW Dąbrowa w Dąbrowie za „Schabowy pod pierzynką”

Wyróżnienie: KGW w Zezulinie Drugim za „Roladki z indykiem i cukinią”

Wyróżnienie: KGW w Brzezinach za „Paprykowo-czosnkowy karczek”

Wyróżnienie: KGW Dratów Kolonia za „Żeberko w kapuście”

Powiat lubelski:

Kategoria „Zamknięte w słoiku”:

Miejsce I: KGW w Niemcach za „Konfiturę z jabłek”

Miejsce II: KGW w Lawenda w Stasinie za „Galaretkę z czarnej porzeczki”

Miejsce III: KGW „Strzyżewianki”  w Strzyżewicach za „Syrop z mniszka lekarskiego”

Wyróżnienie: KGW w Dominowie za „Szaszłyki warzywne eco”

Wyróżnienie: KGW w Dysie „Nad Ciemięgą” za „Pulpety z królika”

Wyróżnienie: KGiGW w Tuszowie za „Czereśnie konserwowe”

Kategoria „Danie mięsne”:

Miejsce I: KGW Olszynka za „Pulpety z indyka w sosie słodko-kwaśnym”

Miejsce II: KGW w Rudce Kozłowieckiej za „Kociołek mięsny z pieczoną papryką”

Miejsce III: KGW „Iżyckie Koło Gospodyń Wiejskich” za „Żurek na domowej wędzonce”

Wyróżnienie: KGW „Osmoliczanki” za „Zrazy wołowe w sosie własnym”

Wyróżnienie: KGW Płowizny za „Salceson dziadzia Leona”

Wyróżnienie: KGW „Eliza” w Elizówce za „Pasztet kresowy dziadunia”