W sobotę odbył się kolejny półfinał konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko”. Tym razem gościliśmy w Dworku Helena w Porosiukach. Gospodarzami wydarzenia byli: Pan Zdzisław Szwed, Członek Zarządu Województwa Lubelskiego i Pani Ewa Szałachwiej, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
W zmaganiach rywalizowały Panie i Panowie z 43 Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z powiatów: bialskiego, łukowskiego, parczewskiego i radzyńskiego. Pięknie nakryte stoły uginały się od skarbów z lasu, sadu, ogrodu i mięs zamkniętych w słoikach, a także wspaniałymi daniami mięsnymi. Bogactwo zdrowych i najlepszych pod względem walorów smakowych produktów z naszego regionu oraz niezwykła kreatywność, pracowitość, talent i serce włożone w przygotowane potrawy przez Gospodynie i Gospodarzy, pozwoliły wyczarować prace konkursowe, z oceną i których, komisje konkursowe miały nie lada problem. Na stołach królowały nie tylko pieczyste i domowe przetwory oraz dania popisowe poza konkursem ale też chleby własnego wypieku, syropy, kompoty, a wszystko to wykonane według rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
W czasie gdy komisje konkursowe oceniały prace konkursowe uczestniczki mogły zapoznać się z tajnikami kiszenia i kwaszenia owoców i warzyw podczas pokazu ekspertki kuchni roślinnej, pani Katarzyny Gubały. Oprawę muzyczną zapewnił zespół folkowy „Po noszemu".
A oto nasi Laureaci:
Powiat bialski:
Kategoria „Zamknięte w słoiku”:
Miejsce I: KGW w Łobaczewie Małym za „Mięso w słoiku”
Miejsce II: KGW w Romanowie „Rumianki” za „Dżem z dyni i jabłek”
Miejsce III: KGW Motwiczanka za „Maślanego rydza”
Wyróżnienie: KGW w Wólce Zabłockiej Kolonii za „Czarną porzeczkę z chrzanem”
Wyróżnienie: KGW w Bokince Królewskiej za „Nektar z kwiatów czarnego bzu”
Wyróżnienie: KGW Dąbrowica Duża za „Borówkę leśną do mięs”
Kategoria „Danie mięsne”:
Miejsce I: KGW w Rossoszu za „Udka kacze z pierogami o nadzieniu cynamonowo-jabłkowym”
Miejsce II: KGW „Mazurki” w Huszczy za „Udko z kaczki w winie karmelizowanym jabłkiem i leśna borówką”
Miejsce III: KGW w Międzylesiu za „Schab w ziołach”
Wyróżnienie: KGW w Koszołach za „Pierogi z gęsiny”
Wyróżnienie: KGW w Szóstce za „Pasztet z kaczki”
Wyróżnienie: KGW Lubenka za „Kurczaka w ostrym sosie miodowo-sojowym”
Powiat łukowski:
Kategoria „Zamknięte w słoiku”:
Miejsce I: KGW „Turczanki” w Turcu za „Leśne boczniaki w cieście naleśnikowym”
Miejsce II: KGW w Mysłowie za „Galantynę z czarnej porzeczki”
Miejsce III: KGiGW w Kownatkach za „Konfiturę z pigwy”
Wyróżnienie: KGW w Toczyskach za „Kompot wiśniowy”
Wyróżnienie: KGW w Kamieniu za „Pasztet babuni”
Wyróżnienie: KGW „Turczanki” w Turcu za „Botwinkę dobrej gospodyni”
Kategoria „Danie mięsne”:
Miejsce I: KGW w Kamieniu za „Pyzy z mięsem”
Miejsce II: KGW „Turczanki” w Turcu za „Żeberka w sosie keczupowym”
Miejsce III: KGW w Toczyskach za „Fajerczaki z sosem mięsnym”
Wyróżnienie: KGiGW w Kownatkach za „Miodowe żeberka z musztardą”
Wyróżnienie: KGW w Toczyskach za „Schab pod pierzynką”
Wyróżnienie: KGW w Kamieniu za „Gulasz z kaczką i ogórkiem kwaszonym”
Powiat parczewski:
Kategoria „Zamknięte w słoiku”:
Miejsce I: KGW w Podedwórzu za „Rybkę z Doliny Zielawy”
Miejsce II: KGW w Glinnym Stoku za „Żeberka duszone w kapuście”
Miejsce III: KGW w Tyśmienicy za „Słodko-kwaśną węgiereczkę”
Wyróżnienie: KGW w Kudrach „Drużyna sprzed olszyny” za „Cukinię ziołową w tłoczonym na zimno oleju”
Wyróżnienie: KGW Wólczanka za „Grzybki w zalewie octowej”
Wyróżnienie: KGW w Przewłoce za „Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej”
Kategoria „Danie mięsne”:
Miejsce I: KGW w Przewłoce za „Medaliony z polędwiczek w sosie grzybowo-śmietanowym”
Miejsce II: KGW w Kudrach „Drużyna sprzed olszyny” za „Udziec z indyka”
Miejsce III: KGW w Wierzbówce za „Karkówkę po diabelsku”
Wyróżnienie: KGW w Glinnym Stoku za „Wieprzowinę z fasolą i ziemniakami”
Wyróżnienie: KGW w Tyśmienicy za „Nadzianą kurkę”
Wyróżnienie: KGW w Działyniu za „Baleron drobiowy”
Powiat radzyński:
Kategoria „Zamknięte w słoiku”:
Miejsce I: KGW Wólka Zdunkówka za „Mus malinowy”
Miejsce II: KGW „Olszewianki” w Olszewnicy za „Karpia w zalewie octowej”
Miejsce III: KGW Super Gospodynie w Ostrówkach za „Zakwas buraczany”
Wyróżnienie: KGW w Wygnance za „Słoninę wiejską w zalewie octowej z cebulą”
Wyróżnienie: KGW „Kępczanki” za „Rzodkiewki w zalewie słodko-kwaśnej z rodzynkami”
Wyróżnienie: KGW w Turowie za „Nutellę ze śliwek węgierek”
Kategoria „Danie mięsne”:
Miejsce I: KGW Bezwolanki za „Kaczkę nadziewaną z sosem żurawinowym”
Miejsce II: KGW Przegalinianki za „Kaczkę w sadzie z pęczakiem”
Miejsce III: KGW „Kąkolewianki” w Miłolesie za „Kurczaka faszerowanego z sosikiem”
Wyróżnienie: KGW Bielanki w Białej k/Radzynia Podlaskiego za „Policzki wieprzowe w sosie grzybowym z nutą wiosennej pokrzywy”
Wyróżnienie: KGW w Sętkach za „Kotlety mielone z pieczarkami”
Wyróżnienie: KGW „Belnianki” za „Pasztet domowy w galaretce”