|

Konkurs "Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko"

Panie i Panowie z kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń ubrani w stroje ludowe stoją za bogato nakrytymi stołami ustawionymi na Sali restauracyjnej. Są to uczestnicy konkursu Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko

10 marca, w Dzień Mężczyzny, blisko 150 kobiet z 30 kół gospodyń wiejskich powiatu biłgorajskiego, hrubieszowskiego, janowskiego, tomaszowskiego i zamojskiego wzięło udział w półfinale konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko”. Gospodarzami wydarzenia, które tym razem odbyło się w Marina Resort w Nieliszu byli pan Zdzisław Szwed – Członek Zarządu Województwa Lubelskiego i pani Ewa Szałachwiej – dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Panie rywalizowały w dwóch kategoriach – „Zamknięte w słoiku” i „Danie mięsne”. Jak na koła gospodyń wiejskich przystało, pięknie ustrojone stoły uginały się od tradycyjnych potraw i ukrytych w szkle skarbach lasów i pól. Komisje konkursowe z trudem poradziły sobie z degustacją i oceną ogromu przysmaków, gdyż niektóre z kół zgłosiły do konkursu po trzy potrawy, dodatkowo prezentując jeszcze swoje dania popisowe. Na stołach królowały nie tylko pieczyste i domowe przetwory, ale też chleby własnego wypieku, syropy, kompoty, a wszystko to wykonane według rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
W czasie gdy komisje konkursowe oceniały prace konkursowe uczestniczki mogły zapoznać się z tajnikami kiszenia i kwaszenia owoców warzyw podczas pokazu ekspertki kuchni roślinnej, znanej ze szklanego ekranu, pani Katarzyny Gubały oraz wysłuchać wykładów – dr hab. Marioli Tymochowicz o tradycyjnym pożywieniu wsi jako wyróżnika regionu oraz pani Natalii Pawelec, która odczarowała media społecznościowe. Oprawę muzyczną zapewnił zespół folkowy „Po noszemu".
A oto laureaci w poszczególnych powiatach:
Powiat janowski:
Kategoria „Zamknięte w słoiku”:
Miejsce I: Stowarzyszenie Kreatywnych Kobiet w Krzemieniu Pierwszym za „Konfiturę z czerwonej cebuli z malinami i miodem spadziowym”
Miejsce II: KGW w Potoku Wielkim „Nasz styl” za „Dżem z agrestu”
Miejsce III: KGW w Kocudzy Drugiej za „Gruszki w syropie”
Wyróżnienie: KGW Godziszowianki w Godziszowie Trzecim za „Sałatkę z karpia”
Wyróżnienie: KGW w Zarajcu za „Ogórki kanapkowe”
Wyróżnienie: KGW Zdziłowice za „Syrop z babcinej apteczki”

Kategoria „Danie mięsne”:
Miejsce I: KGW Zdziłowice za „Suma w porach”
Miejsce II: KGW w Zarajcu za „Karkówkę z grzybami w lekko kwaśnym sosie”
Miejsce III: KGW Godziszowianki w Godziszowie Trzecim za „Gulasz z dzika”
Wyróżnienie: KGW w Potoku Wielkim „Nasz styl” za „Jadło wiejskie”
Wyróżnienie: Stowarzyszenie Kreatywnych Kobiet w Krzemieniu Pierwszym za „Psiochę ziemniaczaną ze schabem w cieście naleśnikowym”
Wyróżnienie: KGW w Kocudzy Drugiej za „Mięso w słoiku”

Powiat hrubieszowski:
Kategoria „Zamknięte w słoiku”:
Miejsce I: KGW „Europejki” w Stefankowicach za „Głowiznę w słoiku”
Miejsce II: KGW Modryń Kolonia za „Żniwne jabłko w słoiku”
Miejsce III: KGW w Cichobórzu za „Konfiturę z żurawiny”
Wyróżnienie: KGW w Chochłowie za „Buraczki z papryką”
Wyróżnienie: KGW w Kułakowicach Trzecich za „Kompot jabłko-wiśnia z miętą”
Wyróżnienie: KGW „Europejki” w Stefankowicach za „Żeberka wieprzowe w słoiku”

Kategoria „Danie mięsne”:
Miejsce I: Modryń Kolonia za „Łopatkę w cieście z pieca chlebowego”
Miejsce II: KGW w Kułakowicach Trzecich za „Kotlety mielone z suszonymi podgrzybkami z sosem”
Miejsce III: KGW w Chochłowie za „Zawijańce wołowe”
Wyróżnienie: KGW „Europejki” w Stefankowicach za „Schab smażony z warzywami”
Wyróżnienie: KGW w Cichobórzu za „Polędwiczkę wieprzową duszoną z jabłkami”
Wyróżnienie: KGW w Kułakowicach Pierwszych za „Pulpety w sosie grzybowym”

Powiat zamojski:
Kategoria „Zamknięte w słoiku”:
Miejsce I: Stowarzyszenie Ludzi Aktywnych w Starym Zamościu za „Świński szarpaniec”
Miejsce II: KGW „Zarudzianki” w Zarudziu za „Smalczyk domowy z cebulką”
Miejsce III: KGW „Kobiety Aktywne” Skierbieszów za „Rajskie jabłuszka w syropie”
Wyróżnienie: KGW w Bereściu za „Konfiturę z pigwowca z imbirem”
Wyróżnienie: KGW w Chomęciskach Dużych za „Ketchup z cukinii”
Wyróżnienie: KGW „Kobiety Aktywne” Skierbieszów za „Grzyby marynowane”

Kategoria „Danie mięsne”:
Miejsce I: KGW „Zarudzianki” w Zarudziu za „Roladki schabowe nadziewane”
Miejsce II: KGW w Chomęciskach Dużych za „Kurczaka pod pierzynką”
Miejsce III: KGW „Kobiety Aktywne” Skierbieszów za „Wieprzowinę na dziko”
Wyróżnienie: KGW w Chomęciskach Dużych za „Roladę serową z mięsem mielonym”
Wyróżnienie: Stowarzyszenie Ludzi Aktywnych w Starym Zamościu za „Świński duet”
Wyróżnienie: KGW „Zarudzianki” w Zarudziu za „Karkówkę w sosie z kluskami śląskimi i surówką zalewajką”

Powiat tomaszowski:
Kategoria „Zamknięte w słoiku”:
Miejsce I: KGW „Wólczanki” w Wólce Pukarzowskiej za „Dżem malinowy perfumowany płatkami róż”
Miejsce II: KGW w Łykoszynie za „Dżem z derenia z nutką anyżu”
Miejsce III: KGW w Kazimierówce za „Żeberka zamknięte w słoiki”
Wyróżnienie: KGW w Typinie za „Grzybki marynowane”
Wyróżnienie: KGW w Siemierzu za „Wiśnie deserowe”
Wyróżnienie: KGW w Nowosiółkach za „Syrop z kwiatków dzikiego bzu”

Kategoria „Danie mięsne”:
Miejsce I: KGW w Klocówce za „Schab faszerowany z pieczarkami z cebulą”
Miejsce II: KGW w Typinie za „Galaretę z wieprzowiny”
Miejsce III: KGW w Siemierzu za „Świeżynkę – gulasz chłopski”
Wyróżnienie: KGW w Łykoszynie za „Roladki schabowe”
Wyróżnienie: KGW w Nowosiólkach za „Koszyk z mięsem mielonym”
Wyróżnienie: KGW w Kazimierówce za „Karkówkę na bogato”

Powiat biłgorajski:
Kategoria „Zamknięte w słoiku”:
Miejsce I: KGW „Zaorendzianki” za „Dżem z jagody kamczatki”
Miejsce II: KGW w Sokołówce za „Grzyby w marynacie”
Miejsce III: KGW Aleksandrów Czwarty za „Marchewkę ze smakiem”
Wyróżnienie: KGW w Gródkach za „Mięso w słoikach”
Wyróżnienie: KGW „Jagodzianki” z Bukowej za „Sałatkę z kołpaków”
Wyróżnienie: KGW Aleksandrów Czwarty za „Buraczki w zalewie”

Kategoria „Danie mięsne”:
Miejsce I: KGW w Sokołówce za „Gołąbki w kapuście kiszonej”
Miejsce II: KGW w Szostakach za „Karkówkę na cacy”
Miejsce III: KGW „Jagodzianki” z Bukowej za „Kurczaka w galarecie”
Wyróżnienie: KGW w Gródkach za „Pasztet z zająca”
Wyróżnienie: KGW Zaorendzianki za „Klopsiki w sosie pomidorowym”
Wyróżnienie: KGW „Jagodzianki” z Bukowej za „Pasztet z ryby"