|

Konkurs "Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko"

Grupowe zdjęcie uczestników konkursu "Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko". Są to panie i panowie z koł gospodyń wiejskich, ubrane w regionalne stroje ludowe. Część osób trzyma w dłoniach dyplomy i czeki, które otrzymali za zwycięstwo w konkursie. Wśród tej grupy jest pan Zdzisław Szwed, Cczłonek Zarzadu Województwa Lubelskiego i pani Ewa Szałachwiej, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie

W sobotę w Hotelu Drob w Urszulinie odbył się pierwszy półfinał konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko”, objęty patronatem Pani Agaty Kornhauser-Dudy, Pierwszej Damy RP. Gospodarzami wydarzenia byli: Pan Zdzisław Szwed, Członek Zarządu Województwa Lubelskiego i Pani Ewa Szałachwiej, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. W zmaganiach wzięły udział 24 Koła Gospodyń Wiejskich z 3 powiatów: chełmskiego, krasnostawskiego i włodawskiego. Panie i Panowie konkurowali w dwóch kategoriach: „Zamknięte w słoiku” i Danie mięsne”. Na stołach pojawiły się słoiki z przetworami ze spiżarni i wyborne mięsiwa. Podczas wydarzenia tajniki kuchni roślinnej odkrywała Pani Katarzyny Gubała, ekspertka kuchni roślinnej, znana z programu „Pytanie na śniadanie”, a także wspaniały występ kapeli Po Noszemu, który  śpiewał wszystkim znane utwory ludowe. Komisja miała nie lada trudny wybór z wybraniem najlepszego produktu spośród bogactwa tego, co można przechować w ten tradycyjny sposób. Wspaniałe dżemy, konfitury, kompoty z owoców z przydomowych sadów, krzaczków czy darów lasu, wyśmienite sałatki z ogórków, cukinii, buraków, kapusty, grzyby przyrządzane na różne sposoby, sosy, soki a także mięsiwa zamknięte w słoikach przyprawiały o zawrót głowy różnorodnością, smakiem, zapachem i kolorami. Ostatecznie komisja zadecydowała  o wyborze najlepszych przetworów zamkniętych w słoiku nagradzając następujące koła i stowarzyszenia

z powiatu chełmskiego:

Miejsce I: KGW Jagodne „Kobiety z pasja” za „Pasztet drobiowo-wieprzowy ze śliwką i grzybami”

Miejsce II: KGW w Okopach Kolonii za „Dziką gruszkę w towarzystwie”

Miejsce III: Stowarzyszenie Aktywnych Gospodyń w Lisznie za „Konfiturę z zielonych pomidorków”

Wyróżnienie: KGW w Gołębiu „Gołębianki” za „Kanapkowe pomidory”

Wyróżnienie: KGW w Pliskowie za „Sałatkę śmieciucha”

Wyróżnienie: KGW w Turce za „Sałatkę gyros”

z powiatu krasnostawskiego:

Miejsce I: KGW Sami Swoi za „Sałatkę z kalafiorem”

Miejsce II: Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach za „Konfiturę poziomkową”

Miejsce III: KGW w Piaskach Szlacheckich za „Smalczyk babuni

Wyróżnienie: KGW w Bzitem za „Gruszki w occie”

Wyróżnienie: KGW w Równiankach „Wszyscy Razem” za „Bukiet warzyw”

Wyróżnienie: KGW w Woli Żulińskiej za „Konfiturę z płatków róż”

z powiatu włodawskiego:

Miejsce I: KGW Siedliszcze nad Bugiem za „Śledzia pieczonego”

Miejsce II: KGW w Dominiczynie za „Wieprzową świeżonkę w słoikach”

Miejsce III: KGW Korolówka Osada za „Paprykowe cudo”

Wyróżnienie: KGW „Hładioszki” w Janówce za „Hrybnoje smarowydło”

Wyróżnienie: KGW w Holi za „Ogród w słoiku”

Wyróżnienie: KGW Siedliszcze nad Bugiem za „Tradycyjne powidła śliwkowe”

Ogromną kreatywnością wykazały się  również Panie i Panowie w przygotowaniu dania mięsnego. Mięsa pieczone, duszone, gulasze, galantyny z wszystkich możliwych gatunków mięsa a także ryby w różnych odsłonach królowały podczas półfinału konkursu. Za najlepsze danie mięsne nagrody i wyróżnienia otrzymały koła i stowarzyszenia:

z powiatu chełmskiego:

Miejsce I: KGW w Leszczanach za „Gęsie roladki”

Miejsce II: KGW w Wólce Okopskiej za „Zrazy z jelenia”

Miejsce III: KGW „Na Dolince” w Kumowie Majorackim” za „Królika w śmietanowym sosie”

Wyróżnienie: KGW „Zagrodzianki” w Zagrodach za „Ślimaczki schabowe”

Wyróżnienie: KGW Kreatywni i Aktywni w Kumowie za „Kaczkę pełną dobroci”

Wyróżnienie: KGW „Krzywowolanki” za „Gulasz wieprzowy”

z powiatu krasnostawskiego:

Miejsce I: Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach za „Gulasz wołowy”

Miejsce II: KGW w Bzitem za „Bigos po cygańsku”

Miejsce III: KGW w Równiankach „Wszyscy Razem” za „Mięso w słoiku”

Wyróżnienie: KGW w Piaskach Szlacheckich za „Wiejską świnkę”

Wyróżnienie: KGW Sami Swoi za „Tort kapuściany z mięsem”

Wyróżnienie: Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach za „Karkówkę Fajsławicką”

z powiatu włodawskiego:

Miejsce I: KGW „Hładioszki” w Janówce za „Połudeń grzybiarza”

Miejsce II: KGW Siedliszcze nad Bugiem za „Udziec barani w ziołach”

Miejsce III: KGW w Dominiczynie” za „Schab z żurawiną i sosem czosnkowym”

Wyróżnienie: KGW Korolówka Osada za „Polędwiczki z sarniny z sosem żurawinowym”

Wyróżnienie: KGW w Holi za „Szynkę pieczoną w chlebie”

Wyróżnienie: KGW w Dominiczynie za „Schab z cebulką i ziemniaczkami”

Wszystkim Panom i Paniom raz jeszcze dziękujemy za udział w konkursie i serdecznie gratulujemy wszystkim Laureatom!