Kolejne zadanie realizowane w ramach operacji „Ułęskie Święto Jabłka”- Warsztaty Kuchni Molekularnej pn. „Dla Smakoszy”
Gminna Biblioteka Publiczna w Ułężu jako Partner Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich realizuje zadanie pn. „Ułęskie Święto Jabłka” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Plan Operacyjny na lata 2020-2021. Realizując Działanie 9: „Wspieranie współpracy w sektorze rolnym i realizacji przez rolników wspólnych inwestycji”, spójne z celem operacji poprzez zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich poprzez organizację warsztatów kuchni molekularnej pn. „Dla Smakoszy” w Grabowcach Dolnych w restauracji „Gościniec pod Lasem” i spotkania z właścicielami Tłoczni Soków Państwem Sarą i Pawłem Poterków z Trzcianek. Warsztaty z kuchni molekularnej są adresowane do wszystkich grup społecznych ze szczególnym uwzględnieniem młodego pokolenia. 35 uczestników będzie mogło wziąć udział w warsztatach, z czego co najmniej połowę grupy docelowej będą stanowić osoby w wieku do 35 roku życia. Beneficjentami będą mieszkańcy obszarów wiejskich z Gminy Ułęż i Powiatu Ryckiego, którzy czynnie będą uczestniczyć w przygotowywaniu każdej potrawy, wydobywając z niej czystość smaków nietypowymi sposobami w bardzo zaskakujących zestawieniach. Program warsztatów będzie obejmował historię kuchni molekularnej, zastosowanie chłodzenia, przygotowanie nowoczesnych form klasycznych dań o menu owocowym z uwzględnienie jabłka.
Organizacja warsztatów z kuchni molekularnej pn. „Dla Smakoszy” jest nieodzownym działaniem, w wyniku którego dojdzie do realizacji celu głównego operacji oraz celów szczegółowych. Najkorzystniejszym wsparciem dla młodych mieszkańców z Gminy Ułęż i Powiatu Ryckiego będzie wiedza teoretyczna i praktyczna pozyskana podczas warsztatów. Wszyscy zgromadzeni na warsztatach zdobędą dodatkową wiedzę i innowacyjne pomysły na prowadzenie swojej działalności. W ramach warsztatów towarzyszącym wydarzeniem będzie spotkanie gościnne w przedsiębiorstwie „Tłocznia Soków Sary i Pawła Poterków” w Trzciankach. Spotkanie to pozwoli rozszerzyć zakres warsztatów oraz wymianę doświadczeń z innymi producentami produktów żywnościowych. Dzięki takim warsztatom i spotkaniu przy udziale bezpośrednio zainteresowanych osób, pozwoli rozszerzyć zakres wiedzy, pobudzi aktywność społeczną, będzie sprzyjającym pomysłem do realizacji przez gospodarzy wspólnych inwestycji i ukazania kulinarnego dziedzictwa regionu.
Informacja o prowadzonym naborze uczestników wyjazdu studyjnego jest umieszczona na:
- stronie internetowej Urzędu Gminy Ułęż,
- na portalu społecznościowym Facebook Gminnej Biblioteki Publicznej w Ułężu,
- Ponadto jest udostępniona wszystkim dodatkowym partnerom KSOW drogą mailową.
Zapisy do udziału w warsztatach odbywać się będą na specjalnie przygotowanym formularzu zgłoszeniowym według kolejności zgłoszeń.
Planowany termin warsztatów: 3 sierpnia 2021 r.
Termin realizacji operacji: Od 01.06.2021 r. do 29.10.2021 r.